Oblíbená pomazánka z cizrny, která chutná na chlebu i na krekrech. Místo tahini pasty můžete použít opražená rozmixovaná sezamová semínka.
Ingredience: 1 plechovka cizrny, ½ lžičky jedlé sody, ¼ hrnku citronové šťávy, 1 stroužek česneku, ½ lžičky soli, 180 g pasty tahini, 3 lžíce studené vody, 2 lžičky mletého kmínu, 1 lžíce panenského oleje
Postup: Cizrnu dejte na pánvičku, při-sypejte sodu. Podlejte vodou a nechtě vařit 20 minut. Rozmixujte citronovou šťávu s česnekem a solí. Poté přidejte tahini a mixujte do krémové konzistence.
Do pasty přidejte studenou vodu a mixujte. Uvařenou cizrnu prolijte rovněž studenou vodou. K pastě přidejte uvařenou cizrnu, kmín a mixujte. V průběhu přilévejte olej. Hotový humus servírujte posypaný bylinkami v mističkách.