Jeli bolest v krku způsobená bakterií, většinou ji provází i zvýšená teplota. Při virové infekci je průběh bolesti v krku slabší, avšak také není radno ji podceňovat. Než se ale vydáte k lékaři, vyzkoušejte rady našich babiček a prababiček.
Priessnitzův obklad
Jde o jednu z nejúčinnějších metod, jak se bolesti zbavit. Kus látky, například utěrku nebo plenu, namočte do studené vody, vyždímejte a přiložte na ni igelitový sáček.
Obklad si následně přiložte ke krku a zavažte. Jakmile látka zteplá, opět ji namočte do studené vody.
Zábal z tvarohu
Vaničku měkkého plnotučného tvarohu rozetřete na igelitový sáček a přiložte si ho na krk. Ten následně obvažte šátkem. Nechte působit alespoň hodinu a za pár hodin proceduru zase zopakujte.
Šalvějové kloktadlo
Jednu lžičku čerstvé nebo sušené šalvěje zalijte 200 ml vroucí vody. Nechte deset minut louhovat a sceďte. Až bude mít odvar pokojovou teplotu, vykloktejte si jím ústa. Opakujte alespoň třikrát denně.
Lékořicový odvar
Nasekejte si lékořici, vodilku, maliníkové listí a americký jilm a lžičku směsi spařte 200 ml vroucí vody. Sceďte, nechte pár minut vychladnout a pak opět kloktejte. Odvar však můžete i pít.
Všemohoucí hřebíček
Funguje jako přírodní analgetikum a anestetikum. Vonné látky, které toto koření obsahuje, dokážou zbrzdit množení mikroorganismů a také tlumit bolest.
Hřebíček můžete cucat nebo si z něj udělat odvar. Ještě účinnější je v kombinaci se zázvorem a citronem.
Slepičí vývar
Ten dokáže hotové zázraky. Jde o staletí-mi prověřený lék, protože látky, které polévka obsahuje, mají antibakteriální účinky. Kromě toho také tlumí infekci horních cest dýchacích, zahřeje a posílí vaši imunitu.
Antibakteriální česnek
Stroužek česneku oloupejte a vložte si ho do úst. Nekousejte do něj, ale jen ho cucejte jako bonbon. Uvolní se antiseptické látky, které obsahuje, a zničí všechny viry i bakterie.
Jezte vitamin C
Do svého každodenního jídelníčku zařaďte citrusové plody, jablka a zejména rakytník. Vitamin C totiž posiluje imunitu a zbavujte náš organismus škodlivých látek.
Cibule s medem
Cibuli nakrájejte anebo rozmixujte v mixéru, pak ji spařte horkou vodou a nechte pár minut louhovat. Pak cibuli sceďte, v případě, že jste ji rozmixovali, přeceďte přes plátýnko.
Odvar dochuťte lžičkou medu, případně šťávou z citronu a ještě horký vypijte. Za pár hodin uvařte další. Do 24 hodin by měl zabrat.