Suroviny:
1 flank steak o hmotnosti cca 1kg
cca 250g okapaných nakládaných jalapeños včetně cibule a mrkve z nálevu
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
1 středně velká bílá cibule
2 lžíce panenského olivového oleje + na potření
4 (chilli) papričky poblano
2 čerstvé papričky jalapeño
1 stroužek česneku
1 lžička sušeného oregana
pšeničné tortilly, guacamole a pico de gallo k podávání
Postup:
Steak položímee do zapékací mísy nebo pekáčku, obalíme ho nakládanou jalapeño směsí, necháme 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě.
Pánev potřeme olejem a rozehřejeme na středním až silném stupni. Ze steaku odstraníme zeleninovou směs, osolíme ho a opepříme a opékáme do tmavohněda, 3-4 minuty z každé strany. Přeneseme na prkénko a necháme odpočívat.
Každé kolečko cibule podélně propíchneme párátkem nebo přiostřenou špejlí. Za občasného obracení je opékáme 10–15 minut doměkka, pak je vyjmeme a necháme zchladnout.
Mezitím na uvolněné pánvi opékáme papričky poblano a čerstvé jalapeños do tmavohněda (až černa) ze všech stran, asi 8 minut.
Odložíme a necháme vychladnout tak, aby se s nimi dalo pracovat, pak je oloupeme a zbavíme semen a stopky. Nakrájíme je na proužky. Jakmile to půjde, odstraníme z cibule párátka nebo špejle a rozdělíme kroužky.
Na středním stupni rozehřejeme velkou pánev. Steak nakrájíme na tenké plátky přes vlákno. Do rozpálené pánve vlijeme 2 lžíce olivového oleje.
Přidáme česnek a oregano a opékámte asi 1 minutu. Vložíme plátky steaku, cibuli a papričkové proužky a promíchámte, aby se směs prohřála. Osolíme a opepříme. Podáváme s tortillami, guacamole a pico de gallo.
TIP:
Fajitas mají v dnešní době nespočet variant, můžete experimentovat jak s druhy masa, tak se zeleninou.