Když je sezona, neuškodí připravit zásoby také na zimu. Můžete přidat i jinou zeleninu.
Potřebujete:
3 kg rajčat, 1 kg okurek, 3 červené papriky, 3 zelené papriky, 4 cibule, 1 palici česneku, hrst špenátových listů, 120 g oleje, kopr, petrželku, sůl, mletý pepř, bobkový list, celý pepř, ocet, cukr krupici
Postup:
Zeleninu omyjte, rajčata, okurky a papriky nakrájejte na proužky, cibuli na kolečka, česnek nadrobno a zelené bylinky natrhejte. Vše smíchejte v míse, podle chuti osolte, opepřete, zalijte olejem a nechte 20 minut odstát.
Směs ještě jednou promíchejte. Do čistých a suchých sklenic dejte na dno bobkový list a pár kuliček pepře a naplňte je salátem. Navrch dejte do každé sklenice lžičku cukru a octa.
Zavíčkujte a nechte chvíli odstát. Pak ještě dolijte vodou, dobře uzavřete a sterilujte 40 minut v páře. Sklenice pak otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte v chladu a temnu.