Suroviny:
300 g čerstvého špenátu
250 g ricotty
1 stroužek česneku 3 vejce
150 g hladké mouky
180 g parmazánu
1 špetka muškátového oříšku
1 citron 6 lžic olivového oleje
rukola pepř a sůl
Postup:
Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody. Jakmile voda začne vřít, vhodíme listy špenátu a 1–2 minuty je necháme povařit. Poté je ihned scedíme a propláchneme studenou vodou. Prsty ze špenátu vymačkáme maximum tekutiny a nasekáme ho najemno.
Nasekaný špenát dáme spolu s ricottou, česnekem, parmazánem, moukou, vejci a špetkou muškátového oříšku do mísy a vše důkladně promícháme vidličkou. Podle chuti dosolíme a opepříme a znovu promícháme.
S pomocí navlhčených rukou vytvarujeme kuličky velikosti vlašských ořechů a vyskládáme je na pomoučený vál. Vše dáme na minimálně 30 minut vychladit do lednice.
Mezitím ve větší misce vyšleháme 6 lžic olivového oleje se šťávou a nastrouhanou kůrou (pouze žlutá část) z jednoho citronu. Koule vaříme ve velkém množství osolené vody.
Jakmile vyplavou na hladinu (cca 6 minut), tak je necháme vařit ještě jednu minutu a teprve poté je děrovanou naběračkou přendáme do citronové omáčky. Ihned podáváme s rukolou.