Chipsy můžete udělat z brambor klasických i sladkých, takže pokud máte zálusk na něco nového, doporučujeme batáty. Česnek jim dodá potřebný říz a v kombinaci s kečupovou omáčkou s cibulkou a zakysanou smetanou jsou tím pravým mlsáním k domácímu kinu.
Tip: Zkoušeli jsme batáty péct v troubě i smažit. Pečené jsou měkčí a zdravější, zatímco ty smažené, v kvalitním slunečnicovém oleji, jsou křupavější.
Ingredience na chipsy:
2 batáty
1/3 hrnku oleje
2 lžičky bramborového škrobu
1 lžička sušeného česneku Vitana
1 lžička soli
Ingredience na omáčku:
5 lžic kečupu Otma
½ šalotky
1 jarní cibulka
snítka hladkolisté petržele
sůl, pepř, chilli dle chuti
zakysaná smetana
Batáty oloupete, omyjete a nastrouháte nebo nakrájíte na tenké plátky (budete potřebovat velmi ostrý nůž). V míse rozpustíte v horké vodě škrob a brambory v ní necháte 10 minut máčet. Pak je vyndáte z lázně, pečlivě osušíte, a potřete olejem.
Česnek smícháte se lžičkou škrobu (budou křupavé) a solí, brambory směsí posypete. Pečete asi půl hodinky, dokud nebudou zlaté. Zeleninu na omáčku nakrájíte najemno. V misce smícháte všechny ingredience a podáváte s brambůrkami a zakysanou smetanou.
Pro fajnšmekry: Brambory můžete posypat tvrdým sýrem, nebo sýr na brambůrkách nechat zapéct.