Za pár dní tady máme květen, jeden z nejkrásnějších měsíců v roce. Příroda je už v plném květu a rostou i různé bylinky, které si můžete nasbírat do zásoby.
Stačí vyrazit do přírody a hledat. Nasbírané bylinky můžete použít hned, nebo je usušit, připravit sirupy či tinktury. Vybrali jsme pro vás dvě bylinky, na které se můžete vypravit právě v květnu.
Hluchavka bílá – květ i listy
Účinky: Tahle hojně rostoucí léčivka působí močopudně, podporuje činnost ledvin a jater, je vhodná jako prevence zánětů močového měchýře i ledvin. Zlepšuje trávení a podporuje tvorbu žluči.
Čaj z květů má také uklidňující účinky, proto se doporučuje při nervozitě a nespavosti. Uleví také při odkašlávání. Listy hluchavek zase obsahují soustu prospěšných živin, například železo, vápník, zinek nebo křemík.
Čerstvé a nadrobno nakrájené je můžete použít do zeleninových salátů, nádivek, polévek či omáček.
Sběr a sušení: Hluchavku sbírejte pouze za suchého počasí. Květy ukládejte volně do košů vystlaných látkou nebo papírem – nesmějí se zapařit a pomačkat. Ty poškozené pak při sušení hnědnou a ztrácejí léčivou schopnost. Sušte je co nejrychleji ve slabých vrstvách bez obracení při teplotě do 35 °C.
Čaj: Jednu čajovou lžičku sušených květů spařte čtvrtlitrem vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Poté sceďte a popíjejte.
Bez černý – květ
Účinky: Čaj z bezových květů podporuje pocení, proto se používá při snižování horečky a při nachlazení či chřipce. Umí čistit zahleněné průdušky a likvidovat škodlivé bakterie.
Je skvělým lékem i při zažívacích potížích, žaludečních a střevních kolikách, plynatosti, nevolnosti či nedostatečné činnosti žlučníku. Doporučuje se i při migrénách, zlepšuje pružnost cévních stěn a mírně snižuje krevní tlak.
Využít ho můžete i jako účinné kloktadlo při zánětech dutiny ústní, je skvělým doplňkem léčby při parodontóze. Horký nálev je vhodné sladit medem. Z květů bezu si můžete vyrobit i voňavou a osvěžující domácí limonádu.
Bez roste během května postupně na spoustě míst, takže si teď můžete připravit jeho zásoby na celý rok.
Sběr a sušení: Bezový květ je nejlépe očesat před jeho úplným rozvinutím, a to za suchého a slunného počasí, spíše kolem poledne. Pokud by na květech zůstala rosa nebo vlhko po dešti, při sušení by zhnědly a ztratily by kvalitu.
Po sběru je nutné dát je co nejdříve sušit v tenké vrstvě ve stínu nebo na suchém a dobře větraném místě na sítech, aby k nim mohl vzduch ze všech stran, při teplotě do 40 °C.
Domácí limonáda: Svařte 4 litry vody s 0,5 kg třtinového cukru a nechte mírně zchladnout. Pak přidejte šťávu z jednoho či dvou citronů a po úplném vychladnutí přidejte 15 očištěných květů bezu a půl lžičky sušeného droždí.
Směs potom důkladně promíchejte a nechte jeden den odstát. Poté slijte přes pláténko do sklenic. Můžete přidat ještě nastrouhanou salátovou okurku. Limonádu pijte chlazenou a spotřebujte ji co nejdříve.