Zatímco za okny konečně svítí sluníčko a jaro převzalo nadvládu, mnoho lidí stále trápí chřipka nebo nachlazení. Naštěstí je tu zázračný zázvor, který si dokáže s lecčím poradit.
Lidé často bývají po zimě unaveni a jejich organismus je nastavený na pobyt za dveřmi bytu či domu. Náhlé odhození teplých kabátů s příchodem prvních hezkých dní tak může snadno vést k prochladnutí.
9Pokud si pozorně přečtete náš článek, dozvíte se, jak s těmito neduhy zatočit s pomocí zázvoru.
Spolehlivé přírodní antibiotikum
Protože se zázvor plným právem řadí mezi spolehlivá přírodní antibiotika, měl by být součástí každé domácnosti. . Zázvor totiž obsahuje vitaminy A, B, C, E a tělu prospěšné minerály.
Díky tomu významně posiluje imunitní systém, působí antibakteriálně a je účinný v boji proti chřipce a nemocem z nachlazení. Umí rozpouštět hleny a tím ulevuje při obtížné rýmě.
Také spolehlivě odkyseluje organismus, podporuje krevní oběh a snižuje cholesterol v krvi. Je spolehlivým lékem proti nadýmání a pálení žáhy, stimuluje chuť k jídlu, zrychluje metabolismus a tím pomáhá při hubnutí. A to je jen zlomek toho, co všechno zázvor dokáže.
Příprava čaje není žádná věda
Pokud máte pocit, že na vás takzvaně „něco leze“, uvařte si lahodný zázvorový čaj.
Pro jeho přípravu budete potřebovat jeden kousek čerstvého zázvoru, tekutý med, nejlépe od včelaře, několik hřebíčků, kousek celé skořice, vodu a jeden chemicky neošetřený citron.
Kořen zázvoru oloupejte a nastrouhejte, citron rozkrojte a vymačkejte z něj šťávu. 1,5 litru vody přiveďte k varu. Nastrouhaný zázvor vložte do hrnce, přidejte citronovou šťávu, hřebíčky a kousek skořice.
Vše zalijte vodou, která prošla varem, a nechte 5 minut louhovat. Pak sceďte, a když nápoj mírně zchladne, oslaďte medem. Vlijte do termosky a během dne popíjejte.
Alespoň jednu lžičku denně
Při boji s nachlazením se osvědčil i vynikající zázvorový sirup. Nalijte do hrnce 150 ml vody, rozpusťte v ní 150 g cukru a přidejte 25 až 50 g nastrouhaného oddenku zázvoru, přiveďte k varu a vařte 15 minut za občasného míchání.
Poté sceďte, nechte vychladnout a přelijte do uzavíratelné nádoby, například do skleněné lahvičky od spotřebovaného sirupu. Každé ráno si lžičku sirupu přidejte do čaje