Už jste někdy ochutnali zázvor naložený v medu? Pokud ještě ne, je čas to napravit. Tuto zdravou lahůdku si totiž můžete připravit i doma. Oceníte ji nejen při mlsání, ale i při vaření zázvorového čaje.
Co budete potřebovat
Je známým faktem, že se zázvor a med svými účinky navzájem skvěle doplňují. Proto se tato dokonalá dvojka odedávna využívala v lidovém léčitelství po celém světě.
Pokud si budete chtít připravit zázvor naložený v medu doma, nachystejte si 500 g čerstvého zázvoru, dva chemicky neošetřené citrony a chemicky neošetřené limetky a 1 kg kvalitního medu.
Sušte opatrně
Zázvor pečlivě omyjte, oloupejte a naškrábejte škrabkou na dlouhé tenké proužky. Usušte v sušičce na ovoce nebo v horkovzdušné troubě nastavené na 50 °C.
Plátky zázvoru by měly proschnout, ale neměly by se ještě lámat. Z citronů a limetek odřízněte kůru a očistěte ji od bílé dužiny a pak nakrájejte na tenké nudličky. Kůru pak můžete usušit třeba jen na topení.
Nechte důkladně odležet
Z oloupaných citronů a limetek nakrájejte úzké půlměsíčky a usušte v troubě nebo sušičce. Poté suroviny navrstvěte do zavařovacích sklenic o objemu 300 ml a zalijte medem. Sklenice důkladně uzavřete a před první konzumací nechte alespoň týden odležet. Výborné i do čaje.