Ghí neboli přepuštěné máslo znaly už naše babičky. Voní, nepřipaluje se a nahradíte jím margarín i máslo. Také se dá využít na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem. Co všechno umí?
Zásobárna vitamínů Ghí neobsahuje mléčnou bílkovinu, zlepšuje trávení a je plné vitamínů A, D, E, K a antioxidantů.
Obsahuje kyselinu máselnou, která chrání střeva, působí protizánětlivě a pomáhá udržovat hladinu inzulinu.
Protože jde o čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, má velmi dlouhou trvanlivost – nemusíte ho mít ani v lednici a i tak vydrží minimálně 12 měsíců.
Na hubnutí i na nervy Ve staré indické medicíně bylo považováno za elixír života, jeho kvality dnes potvrzují i četné vědecké studie a právem je označováno jako superpotravina.
Energie z mastných kyselin v něm obsažených dokonce pomáhá spalovat tělesné tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč.
Ghí působí také jako skvělé nervové tonikum. Mozkové a nervové buňky totiž skvěle chrání omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, které ghí obsahuje. .