Zimní období je plné kořeněných, tučných i těžkých jídel. A ne každému se povede se jim vyhnout, či zvládnout je tak, aby vás nebolel žlučníku. Jak to vypadá? A co s tím?
Typickým příznakem je bolest v pravém podžebří, která může vystřelovat až do zad. Pokud vás provází pocit plnosti, nadýmání, zvracení, nevolnost a zažloutlé bělmo, je jasné, že váš žlučník volá o pomoc.
K odlišení žlučníkových a trávicích obtíží vám poslouží i jednoduchý test. Při potížích se žlučníkem bolest výrazně zesílí při hlubokém nádechu.
Dopřejte si klid
Již při prvních příznacích je dobré si lehnout. Na bolestivé místo přikládejte studené obklady. Zkuste také některý z volně prodejných přípravků, variantou jsou i třeba bylinky nebo zklidňující čaje.
Pokud nic nezabere a bolest do hodiny neustoupí, je nutné vyhledat lékařskou pomoc. V případě, že se bolest zmírní nebo zmizí, pokračujte v domácí léčbě.
Hořký čaj a piškoty
Už jste to možná zažili, ale stejně jako na žaludek, tak i na žlučník funguje úplně nejlehčí strava – hořký černý čaj, vodu nebo některý z bylinkových čajů, které prospívají žlučníku. Pijte hodně, alespoň dva litry tekutin denně. Jíst smíte jen suché pečivo, nejlépe bílé.
Povolena je rýže.
Vnímejte, co vám tělo dává za signály, samo dobře ví, co mu nejvíce prospívá a dělá dobře. Vsaďte na bylinky Na zklidnění žlučníku mají vliv i listy pampelišky lékařské – urychluje totiž trávení tuků po těžkém jídle.
Stejně prospěšný je pýr plazivý, výborně čistí játra, harmonizuje metabolismus a tvorbu žluči. Žlučník zklidňují i jablečník, ostropestřec a máta peprná.