Suroviny: 1 husa o váze 3-4 kg sůl, kmín 3 jablka 2 hrušky hrst švestek Na zelí: 4-5 šalotek 2 lžíce másla 3 lžíce třtinového cukru 2 sterilovaná červená zelí kmín, sůl 100 ml červeného vína Postup:
Husu důkladně ze všech stran osolíme – sůl se snažíme do všech záhybů vetřít – a okmínujeme.
Do břišní dutiny dáme jedno na dílky pokrájené jablko, dáme do pekáče a necháme přes noc uležet – sůl prostoupí masem a to bude po upečení rovnoměrně slané. Druhý den husu dáme péct na 5 hodin do trouby předehřáté na 170 °C.
Během pečení podléváme. Když je maso poloměkké, husu obložíme zbylými jablky bez jádřinců. Na posledních 20 minut přidáme hrušky a švestky. Na zelí nasekáme šalotky najemno a asi 5 minut je opékáme na rozpáleném másle.
Vsypeme cukr a necháme jej zkaramelizovat. Teprve pak do hrnce dáme scezené, okapané, pokrájené zelí (lák uschováme), kmín a víno. Dolijeme uschovaným lákem a případně vodou, aby bylo zelí ponořené. Vaříme doměkka, dochucujeme cukrem, aby se vždy varem rozpustil.
Měkké zelí osolíme a chuť dotáhneme cukrem..