Suroviny: 250 ml mléka 75 g cukru krupice 20 g čerstvého droždí 500 g hladké mouky 2 vejce 70-80 g másla 1 kg švestek cukr moučka trocha soli Na drobenku: 60 g másla 60 g cukru krupice 60 g hrubé mouky
Postup: Do vlahého mléka přidáme trochu cukru a rozdrobíme do něj droždí.
Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbytkem cukru a špetkou soli, přidáme jedno vejce, máslo a nakonec i vzešlý kvásek. Vařečkou vypracujeme těsto. Necháme jej asi hodinu kynout.
Pak těsto rozdělíme na dvanáct stejných dílů, z každého vyválíme kouli a necháme asi 10 minut odpočinout.
Potom z každého dílu uděláme koláč. Přeneseme na plech, znovu promačkáme, abychom vytvořili okraje koláčů. Ty potřeme lehce našlehaným druhým vejcem.
Doprostřed koláčů dáme švestky řeznou stranou dolů a posypeme drobenkou získanou smícháním všech na ni potřebných surovin.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Podáváme posypané cukrem. Tvarohová náplň: Suroviny: 750 g tvarohu 120 ml smetany 80 g cukru krupice 125 g másla 1 cukr vanilkový 2 bílky 1/2 lžičky citronové kůry 2 lžíce rumu Postup:
Tvaroh vyšleháme s cukrem, smetanou, rumem, máslem nebo také citronovou kůrou.
Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků..