Suroviny na 4–6 porcí:
1 kg slávek (nebo jiné mořské plody)
1 cibule
4 stroužky česneku
300 g rýže
2 dl bílého vína
rajčatový protlak
olivový olej
sůl, pepř
petrželka
kousek másla
nastrouhaný parmezán na posypání
Postup:
Slávky očistíme a omyjeme. Vložíme je do hrnce s horkou vodou a vaříme, dokud se neotevřou. Vyjmeme z nich masitou část a část vody, ve které se vařily, si odložíme na podlévání rizota. Na ozdobení si můžeme odložit i otevřené mušle.
Na ohřátém olivovém oleji pod.usíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme podle chuti rajčatový protlak (nakrájená oloupaná čerstvá rajčata), krátce podusíme a pak přidáme slávky a omytou syrovou rýži.
Vaříme přibližně 20 minut, přičemž rizoto několikrát promícháme a podlijeme vodou ze slávek a vínem. Ke konci vaření osolíme a opepříme, dodáme petrželku a před podáváním necháme chvilku odstát pod pokličkou. Na dochucení se může dodat i kousek másla. Podáváme posypané strouhaným parmezánem