Americké brusinky, správný český název je klikva velkoplodá, jsou blízkými příbuznými našich brusinek. A přestože se jim nejvíce daří ve státech na severu USA, oblíbili si je v poslední době i naši zahrádkáři.
Pomáhají zamezit infekcím Jejich keříky vhodné k výsadbě jsou dostání v každém zahradnictví. A pokud je již na své zahrádce máte, nastává právě teď doba jejich sklizně. Věřte, stojí to za to.
Vždyť brusinky díky své látce proantokyanidinu pomáhají předcházet růstu plicních a střevních rakovinotvorných buněk. Brusinky rovněž dokáží z a b r áni t škodlivým bakteriím v usazování na sliznicích vnitřních orgánů. Proto jsou výborné jako prevence při zánětech močových cest.
Upravují hladinu cholesterolu Sušené plody brusinek jsou výborné i při podpoře léčby žaludečních vředů nebo parodontózy, protože ničí bakterie v ústech. Brání tak vytváření zubního plaku a ústním infekcím.
Plody brusinek obsahují i velké množství flavonoidů, díky nimž fungují jako prevence před srdečními chorobami. Pozitivně také ovlivňují hladinu cholesterolu, zamezují enzymům ve zužování tepen a tím podporují krevní oběh.
Z čerstvých plodů si doma můžete vyrobit džemy, protlaky, kompoty i čaje. Velmi populární je i brusinkový džus, který se používá do studených míchaných drinků nebo teplých nápojů.
Dejte si sušené brusinky Čerstvě sklizené plody brusinek mají tu výhodu, že vám díky své dlouhé trvanlivosti vydrží v lednici až tři měsíce, v mrazáku pak jeden celý rok.
A i když nemáte brusinky na zahrádce, nemusíte zoufat. Sušené jsou k dostání v obchodech po celý rok.