Mezi nedělní favority v domácnosti Petra Kotvalda rozhodně patří losos na grilu. My jsme vybrali podle nás ten nejlepší a věřte, že je opravdu vynikající.
Ingredience:
1 větší filet z lososa, čerstvě mletý pepř, hrubá sůl, 1–2 lžíce nakrájeného čerstvého kopru, 1 citron, 1 menší stroužek česneku, 25 g másla
Postup: Rozehřejeme gril k nepřímému grilování, ale máme-li gril na dřevěné uhlí, budeme rybu připravovat uprostřed grilu a můžeme i použít grilovací misku z alobalu. Filet očistíme, omyjeme ho studenou vodou a důkladně osušíme.
Uděláme nožem do kůže lososa několik zářezů. Z vnitřní strany ho opepříme, položíme ho kůží na gril nebo tác a rovnoměrně na něj naneseme kopr a plátky citronu. Do rozpuštěného másla přidáme prolisovaný česnek, přelijeme jím lososa a dáme ho grilovat.
Salát: 100 g salátu polníček, 50 g rukoly, 2 jablka, lžička medu, sůl, pepř, 5 lžic majonézy, 40 g vlašských ořechů, olivový olej
Postup: Omyjeme si saláty a dáme je do mísy. Nakrájíme jablka na slabé plátky a přimícháme do salátu. Připravíme si dresink z majonézy, citronové šťávy a medu, nakonec ho osolíme a opepříme. Hotový dresink vmícháme do salátu, aby byl v každém soustu.
Nakonec celý salát posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Podáváme společně s lososem.