Suroviny: 600 g cukety 400 g zeleninového vývaru 1 větší cibule 1 stroužek česneku olivový nebo slunečnicový olej 200 ml 30 % smetany sůl a pepř ¼ lžičky kajenského pepře Postup: Cukety zbavíme konců a nakrájíme na větší kostky.
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. V hrnci na středním plameni rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a smažíme asi minutu.
Poté přidáme cukety, česnek, případně kajenský pepř a za občasného míchání restujeme asi 5 minut tak, aby zelenina moc nechytla barvu.
Přidáme vývar, špetku soli a vaříme cca 15 minut, dokud nebude cuketa měkká tak akorát. Obsah hrnce přesuneme do mixéru a rozmixuje. Šleháme do krémové konzistence.
Smetanu je možné vynechat, pokud ji používáme, přilijeme ji do polévky a ještě asi minutu mixujeme.
Polévku dochutíme solí a pepřem..