Potřebujete:
400–500 g bílého chřestu, 2 lžičky soli, ¼ citronu, 4 špetky cukru, 100 g ementálu, 100 g nivy, mletý pepř, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 4 dl smetany na vaření, 4 plátky šunky, čerstvé bylinky na ozdobu
Postup:
Chřest omyjte, odlomte asi třetinu spodní dřevnaté části a oloupejte – bílý chřest je dobré oloupat celý. Do vroucí vody nasypejte sůl, cukr a přidejte kousek citronu. Vložte očištěné stonky a za mírného probublávání vařte asi 10 minut. Po vyjmutí z vody přelijte chřest rozpuštěným máslem.
Nastrouhejte oba sýry. V kastrolku nechte rozpustit máslo, zasypejte moukou, za stálého míchání chvíli osmahněme a zalijte smetanou. Přidejte sýry a za stálého šlehání vařte asi 15 minut dohladka. Omáčku dochuťte solí a pepřem.
Sýrovou omáčkou na talíři přelijte uvařený chřest. Dozdobte nasekanými bylinkami a podávejte s plátkem šunky a vařenými brambory. .