Suroviny: 2 jarní kuřátka 12 šalotek 300 g malých brambor 1 palice česneku a 2 stroužky zvlášť oblíbené bylinky (například šalvěj a tymián) 1/2 chemicky neošetřeného citronu čerstvou petržel olivový olej sůl, pepř
Postup: Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
Očištěná kuřátka pomažeme zvenku i zevnitř směsí nasekaných bylinek (trochu si necháme stranou na brambory), soli, pepře a oleje. Dovnitř ještě vložíme po plátku citronu a nahrubo nakrájeném stroužku česneku.
Brambůrky pořádně odrhneme, šalotky oloupeme a spolu s neoloupanou palicí česneku vcelku promícháme s trochou oleje, zbylými bylinkami, solí a pepřem. Zeleninu vložíme do pekáčku, navrch dáme kuřátka a na každé položíme dva plátky citronu.
Pečeme asi hodinu, nebo dokud není maso měkké. Kdyby se kůrčička pekla moc rychle, přikryjeme celý plech víkem nebo alobalem a sundáme ho až na posledních 10 minut. Podáváme posypané nasekanou petrželí.
.