Suroviny na 4 porce:
1 lžička soli
1 lžička cukru krystal
1 lžička másla
2 vejce
200 g krabího masa
42 g droždí čerstvé
500 ml mléka
500 g hl. mouky
250 g zakysané smetany
50 g kaviáru na ozdobu
dle potřeby olej
Postup:
1) Mouku prosejeme do mísy a osolím ji.Šálek mléka ohřejeme, přidáme cukr, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Necháme vykynout kvásek, vlijeme ho do osolené mouky.
Přidáme zbytek vlažného mléka, žloutky, rozehřáté máslo a vypracujeme hladké těsto.Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme vykynout (cca 45 minut). Ke konci kynutí vmícháme hustý sníh z bílků.
K těstu přidáme také rozdrobené krabí maso a těsto necháme ještě 15 minut kynout.
2) Lívanečník vymastíme olejem a rozpálíme ho. Vlijeme těsto a pečeme bliny z obou stran. Upečené bliny rozložíme na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Podáváme bliny horké ozdobené zakysanou smetanou s kousky krabího masa.
Můžeme je podávat i s kaviárem, kousky uzeného lososa nebo jen s proužkem sterilované kapie. Bliny lze připravit z různých druhů mouky, z jáhel, pohanky i krupice a vždy se podává s uzenou rybou, plody moře nebo kaviárem a s hustou smetanou.