Uberte jednu čtvrtinu z jídelníčku
Všechny víme, že v dietním režimu je třeba jíst zdravěji. Pokud se vám zrovna nechce nic vážit ani počítat, zkuste nejprve ubrat z každé své porce jednu čtvrtinu jídla. Tuto čtvrtinu pak nahraďte zeleninou. Uvidíte změnu brzy.
Pozor na chemikálie
Tělo, které věčně zaplavujeme chemikáliemi, nemá šanci regenerace a klidného trávení. Bez jedů se to obejde vždycky. Dejte si hlavně pozor na polychlorované bifenyly, bisfenol nebo ftaláty z měkkých plastů. Proč to říkáme?
Vyhněte se jídlům, která nejsou čerstvá. Tedy z jídelníčku odstraňte konzervy i jakéholi instantní potraviny. S tím souvisí i mytí rukou. To klidně dělejte, co hrdlo ráčí. Jaký to má význam?
Je to kvůli toxinům ze všech věcí, na které během dne sáhnete, nikoli jen kvůli přenosu různých infekcí.
Troufněte si kořenit pořádně!
Ano, když si trochu jídlo okořeníte štiplavým kořením, uděláte rozhodně prospěšnou věc.
Pálivá jídla mají příznivý vliv na rychlost spalování kalorií.Určitě používejte přírodní koření jako např. červené chilli papričky, černý pepř, kurkumu, skořici, česnek nebo zázvor. Obsahují řadu tělu prospěšných látek např. kapsaicin.
To je sloučenina přeměňující kalorie na teplo. Vaše tělo vám zaručeně poděkuje.
Stáhněte topení!
Všechny rady se nemusejí točit jen kolem samotného jídelníčku. Jsou i věci, kterými ovlivníte hubnutí bez zásahu do denního příjmu kalorií. Možná máte pocit, že přemíra pocení ovlivňuje vaše hubnutí. Ale tohle není tak jednoduché. Proč stáhnout topení?
Představte si, že jste někde, kde je spíše chladněji. Co udělá vaše tělo? Je donuceno vytvořit více tělesného tepla. A tak logicky spálí více kalorií. Cvičení v mírném chladu proto také může být účinnou zbraní proti nadbytečným kilogramům.
Pozor na cukr! Je třeba to s ním umět!
Ano, i sacharidy tělo potřebuje. Jsou zdrojem energie a jsou také třeba pro mozek. Je ale dobré se v nich vyznat a vybírat si správně. U sladkostí je to jasné.
Těm se klidně vyhněte zcela. Místo bílého pečiva si dejte celozrnné (ale opravdu celozrnné, ne jen obarvené karamelem). Obsahuje v sobě nejen více výživově cenných látek, ale navíc i díky obsahu vlákniny lépe zažene hlad.
Z cukrů obecně jezte více složité cukry. Abyste se vyhnuly situaci, kdy vás po sladké bombě přepadne vlčí hlad, a to z důvodu rozkolísané hladiny cukru v krvi.
Sladké nápoje jsou zlo!
Kdo by si rád někdy neosladil kávu nebo čaj. Nebo si dáte limonádu, džus či trochu alkoholu? Všude je cukr. I když se v dietě například nevylučuje pití minimálního množství vína, mějte na paměti, že jedna sklenka má tolik energie, co vaše večeře.
Zrádné mohou být i nepřislazované džusy, neboť jsou z ovoce, a to je jednoduše sladké.
Co je vhodný a nevhodný tuk
Možná se vám to zdá divné, ale v těle rozlišujeme vhodný a nevhodný tuk, neboť tukové buňky v těle jsou různého druhu. Ten vhodný je dobré si držet, ten nevhodný nikoli. Existují na to i studie.
Tuk, který se ukládá na břiše nebo stehnech je nevhodný, naopak ten co bývá obvykle na hrudi a kolem krku, je v pořádku.
První typ tuku je často spojován s nemocemi srdce a cév, ten druhý vám pomáhá spalovat více energie. Je třeba také říci, že toho nevhodného je v našem těle více než vhodného, kterého je zhruba jedno procento. Zvýšit jeho poměr je obtížné. Pomáhá k tomu pravidelný pohyb a dodržování správných stravovacích návyků.
.