Suroviny na 4 porce:
200 g hlemýžďů
1 a ½ l vody
sůl
80 g kořenové zeleniny
150 g másla
50 g sardelí
40 g strouhanky + 30 g na vál
2 lžíce mléka
2 vejce
zelená petržel
pepř
Postup:
Dobře očištěné hlemýždě dáme do malého množství osolené vody a přidáme k nim kořenovou zeleninu. Stále dolíváme vodu a vaříme 2–3 hodiny. Máslo utřeme do pěny, přidáme strouhanku a vejce a vše dobře umícháme.
Přidáme rozmačkané sardelky, pepř, sůl, sekanou zelenou petržel a uvařené, jemně nasekané hlemýždě. Je-li hmota moc hustá, přidáme trochu mléka. Ulity hlemýžďů vypláchneme a vyvaříme ve slané vodě (většinou jsou upravené už z obchodu).
Nádivku rozdělíme na stejné kousky a z nich vyválíme silnější válečky, které zasuneme do ulit.
Naplněné hlemýždě položíme do vymaštěného pekáčku těsně vedle sebe – otvorem nahoru a dáme na 10 minut péct do horké trouby. Upečené srovnáme na mísu a ozdobíme zelenou petrželkou.