Vypěstovali jste si pěknou úrodu, ale nestihli ji spotřebovat? Poradíme vám, co s tím.
Nejčastější a nejpoužívanější metoda je čerstvé bylinky nasekat a v krabičce nebo pytlíku zamrazit.
• Další vhodnou metodou je sušení. Bylinky určené pro sušení ustřihněte i se stonkem, opláchněte a zlehka osušte, aby se neponičily listy. Provázkem svažte dolní konce stonků, trsy bylinek vložte do papírového pytlíku dnem vzhůru a zavěste na suché místo.
Usušené bylinky můžete rozdrtit nebo nechat celé. Důležité je, aby byly uskladněny na suchém, ideálně tmavém místě.
• Z usušeného nadrceného tymiánu, rozmarýnu a oregana, které podle gusta smícháte se solí, si můžete udělat vlastní domácí bylinkovou sůl.
• Další zajímavou alternativou je bylinky zmrazit s olejem, máslem nebo vodou. Můžete si také vyrobit sirup plný zdraví a chuti. Stačí bylinky naložit do sklenice s cukrem a citronem. Pak užívejte po lžičkách..