Zůstat v zimě u stejného jídelníčku by mohlo mít za následek, že si tělo začne teplo a energii hledat jinde. Třeba ve sladkých jídlech. Co tedy konzumovat? Do stravy určitě zařaďte tyto tři teplejší a výživnější potraviny.
1. Houby: Jsou vitaminovou a minerální bombou. Jejich pravidelná konzumace zvyšuje odolnost imunitního systému proti infekci a chrání tělo před volnými radikály, které stojí za vznikem nádorového bujení a stárnutí organismu.
Pomáhají také se snižováním cholesterolu v krvi, díky čemuž zabraňují vzniku kornatění cév, infarktu myokardu či mozkové mrtvice.
2. Oříšky: Mandle mají nejvíc vlákniny, lískové oříšky zase snižují cholesterol, vlašské ořechy pak zklidňují nervy. Dopřát si můžete také kešu oříšky, které pomáhají při revmatu, a para ořechy podle některých zdrojů dokonce chrání před zákeřnou rakovinou.
3. Vejce: Jsou považována za superpotravinu. Mají nejvyváženější obsah nutričně významných látek, obsahují skoro všechny důležité vitaminy a jsou dobře stravitelná.
Některé mastné kyseliny ve vejcích mají antitrombotické, antiaterosklerotické a antizánětlivé vlastnosti a jejich zvýšená konzumace působí jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob.
.