Mají vaše děti rády sladké pití? Nejsou ochotné se spokojit s čistou vodou, ale vy jim nechcete neustále kupovat chemické sirupy plné aromat a barviv? Zkuste si doma vyrobit vlastní ovocný sirup, který bude plný ovocné šťávy, a tak i vitamínů a minerálů!
Tento sirup se totiž nevaří, takže se v něm vitamín C uchová v maximálním množství – pokud se během přípravy sirupu vyhnete kovovým hrncům, sítu a naběračce.
Jaké ovoce budete potřebovat?
Až půjdete na nákup, vložte do košíku 2,5 kg jakéhokoli ovoce bohatého na šťávu – to je množství potřebné na jednu dávku sirupu. Jaké ovoce máme na mysli? V podstatě všechno, co roste v Česku.
Například leták Kaufland dokáže v létě i na podzim nabídnout české ovoce za opravdu příjemné ceny.
A pokud by vám jeho nabídka nestačila, můžete si pro rybíz, maliny, višně, ostružiny, angrešt, broskve a další dobroty zajít třeba na farmářský trh.
Použít můžete i exotické plody, například citrusy nebo ananas. Když si prolistujete Penny leták, zjistíte, že jej právě v tomto období můžete nakoupit za velmi výhodnou cenu.
Tyto akce obvykle probíhají i během zimních měsíců, takže máte jistotu, že všechny potřebné ingredience na zdravé a opravdu ovocné sirupy seženete i v zimě.
Co přidat k ovoci, aby byl sirup vynikající?
1 – 2 litry vody (podle toho, jak moc koncentrovaný sirup chcete mít)
20 – 30 dkg kyseliny citronové (v závislosti na kyselosti ovoce) kyselinu sorbovou (množství podle návodu)
1 kg cukru na litr výsledného produktu
Postup výroby ovocného sirupu – den první
Nejprve ovoce pečlivě omyjte. Malé kousky (rybíz, maliny, ostružiny, hroznové víno) dejte rovnou do velkého smaltovaného hrnce nebo nádoby z odolného plastu a jen ručně rozmačkejte. Rybíz není nutné sundávat ze střapečků, stačí jen důkladně rozmačkat v rukou.
Peckoviny vypeckujte a rovnou rozmixujte, stejně tak jako ananas, mango a další tuhé ovoce. Citrusy vymačkejte a použijte jen šťávu – 2,5 litru nebo menší množství s tím, že si dávkování přepočítáte. Do namačkané nebo namixované směsi přidejte vodu v objemu jeden nebo dva litry.
Jaký objem zvolíte, záleží na tom, jak moc koncentrovaný sirup chcete vytvořit. Čím menší množství vody do připravené směsi přilijete, tím plnější a ovocnější chuti docílíte.
Poté do směsi přidejte 20 až 30 dkg kyseliny citronové, vše promíchejte a nechte 24 hodin odstát – nejlepší bude, když směs přikryjete utěrkou, aby do ní nepadaly nečistoty z okolí.
Zda nasypat 20 nebo 30 dkg kyseliny citronové, to opět záleží na kyselosti ovoce, které zpracováváte. Se sirupem udělá dvě věci – jednak zvýší jeho kyselost a mimo to ho také zahustí.
Napoprvé možná raději použijte menší množství a pokud vám následující den po smíchání s cukrem bude sirup připadat málo výrazný, můžete kyselinu ještě přisypat.
Postup výroby ovocného sirupu – den druhý
Následující den směs sceďte přes síto vyložené gázou – pokud je plastové síto dostatečně jemné, obejdete se i bez gázy. Změřte objem scezené šťávy a podle návodu na obalu přidejte kyselinu sorbovou.
Pak přidejte ještě cukr (v množství 1 kg na litr scezené šťávy) a pomalu ho rozpouštějte. Pokud vyrábíte sirup ve větším množství, může rozpouštění trvat až do následujícího dne.
Jestliže však pracujete pouze s jednou dávkou, je možné, že se cukr rozpustí už za hodinu.
Nakonec sirup naplňte do skleněných lahví, zavíčkujte a máte hotovo. Takto vyrobený sirup vydrží minimálně půl roku, a to díky kyselině sorbové, která je výtažkem z jeřábu horského.
Jde o konzervant, který má v podstatě nulové vedlejší účinky, a tak představuje tu nejpřirozenější cestu, jak zabránit množení bakterií, kvasinek a plísní. Za zmínku stojí i to, že se smí používat v bio produktech.