Chcete-li sestavit to nejlepší menu, rozhodně nesmíte zapomenout na studený předkrm, kterým bude skvělá domácí paštika.
Ingredience: 750 g krůtích jater, 250 g másla nebo sádla, 2 cibule, 2 čerstvé fíky, 4 stroužky česneku, 50 g sušených brusinek, 2 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžička tymiánu, sůl, pepř
Postup: Játra dobře opereme a necháme je okapat, pak je vyložíme na plech s vyšším okrajem.
Oloupeme fíky, nakrájíme je na kolečka a rozložíme je rovnoměrně na játra, stejně tak na kroužky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. n Játra ještě zasypeme brusinkami, zakapeme je pomerančovou šťávou a přidáme tymián.
Nakrájíme máslo na proužky nebo sádlo a rozložíme ho rovnoměrně na v pekáčku a dáme vše péct do předehřáté trouby při 190 °C. Po půl hodině játra v pekáčku otočíme, okořeníme je čerstvě namletým pepřem, osolíme a dáme je péct minimálně ještě na 15 minut.
Upečená játra se vším, co v pekáčku je, rozmixujeme. Je-li paštika příliš hustá, můžeme přidat ještě trochu rozpuštěného másla, ale musíme ho dobře vmíchat.
Paštiku dáme do silikonových formiček a dáme je vychladit.Před podáváním je vyklopíme a obložíme nakládanou či čerstvou zeleninou.