Suroviny: 400 g kachních jater 1 menší cibule 50 g prorostlé slaniny 50 ml smetany 12 % 1 lžíce kachního sádla snítka saturejky špetka muškátového oříšku, pepře a soli Na čepici z portského:
3 lžíce sádla červený rybíz 3 lžíce portského vína 1 lžíce nasekaných mandlí
Postup: Omytá a osušená játra nakrájíme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, stejně tak i slaninu.
Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli, slaninu a necháme trochu zhnědnout. Přidáme játra, které orestujeme zprudka, tak aby nebyla uvnitř ztvrdlá, ale ještě hezky růžová. Sundáme z plotny a necháme vychladnout.
Poté játra přendáme do vyšší misky, přidáme smetanu, portské víno, koření. Pomocí tyčového mixéru umixujeme do hladkého krému. Poté paštiku přendáme do skleničky tak, aby nebyla úplně vrchovatá a bylo v ní ještě místo.
Nakonec připravíme čepici. Sádlo rozehřejeme v rendlíku tak, aby se úplně rozpustilo. Přidáme omytý červený rybíz, případně i mandle, necháme chvilku zatáhnout. Poté odstavíme z plotny a necháme chvíli vychladnout, až pak přilijeme portské víno a zamícháme.
Nalijeme do skleničky na paštiku, až je plná po okraj. Necháme vychladnout a sklenici uzavřeme..