Vyhlášené svíčkové řezy opera připravíte jednou a budete je milovat navždy.
Ingredience: 800 g pravé svíčkové, 150 g drůbežích jater, 8 – 10 plátků anglické slaniny, 1 lžička krystalového cukru, 150 ml hovězího vývaru, olej na smažení, 75 g másla, 1 dcl červeného vína, 3 lžíce šípkové zavařeniny, 1 malý rajský protlak, pepř, sůl
Postup: Svíčkovou odblaníme a nakrájíme z ní plátky přes vlákno a velmi lehce je naklepeme jen prsty nebo klouby ruky.
Osolíme je, opepříme a zprudka je opečeme na oleji s plátky slaniny. Hotové řezy a slaninu vyjmeme a vložíme do předehřáté trouby, aby nechladly.
Do výpeku vložíme dobře očištěná a osušená drůbeží játra, které předem rozkrájíme na menší kousky, krátce je osmahneme, přidáme máslo, rajčatový protlak, vývar a ještě je krátce podusíme.
Přidáme víno, podle chuti přisladíme a ještě krátce podusíme.
Z trouby vyjmeme svíčkové řezy, přelijeme je šťávou s játry, kreativně přidáme opečené plátky slaniny a podáváme například se šťouchanými brambory, ale skvělou přílohou jsou i opečené brambory či krokety.