Dalším důvodem toho, proč vlasy padají víc, než je zdrávo, jsou hormonální výkyvy. Na vině může být také dědičnost, špatný krevní oběh, drastické diety, cukrovka a poruchy štítné žlázy, ale i nevhodně zvolená vlasová kosmetika a nešetrné zacházení s vlasy.
Není čas ztrácet čas
Pokud vám při mytí nebo při česání zůstávají v hřebeni celé chomáče, je něco špatně. Když jeden vlas vypadne, za normálních okolností vyroste na jeho místě nový. Problém však nastává v okamžiku, kdy vlasová cibulka už není schopná nový vlas vytvořit.
V takovém případě není od věci poradit se s kožním lékařem. Mějte přitom na paměti, že „čím dříve, tím lépe“. Ve chvíli, kdy jsou vlasové váčky neaktivní, je už na léčbu pozdě.
Pozor na barvení
Předejít poškození a vypadávání vlasů můžete i správnou péčí.
Fénování, kulmování nebo žehlení vlasům na zdraví rozhodně nepřidají. O barvení, melírování či trvalé ani nemluvě. Není ani dobré často svazovat vlasy do gumičky, drdolů či copů. Záleží i na tom, jaké používáte hřebeny.
Některé z nich vlasy zbytečně zašmodrchávají. Pro rozčesávání mokrých vlasů používejte dřevěný hřeben s širšími zuby.
Zkuste masáž
Myslete na to, že vlasům prospívá kvalitní výživa. Na poškozené vlasy existují speciální šampony, kondicionéry, zábaly či masky.
Ty si můžete vyrobit i doma. Vyzkoušejte také masáž vlasové pokožky, která je nejen velmi příjemná, ale povzbuzuje krevní oběh a uvolňuje stres, který k padání vlasů přispívá.
Každých 6–8 týdnů je dobré dát si vlasy zastřihnout a zbavit se roztřepených konečků, které už neodrážejí lesk.
Ještě intenzivnější výživu dodají vaší kštici vlasové séra, ale musíte se obrnit trpělivostí. Zatímco u masek a zábalů je efekt téměř okamžitý, u vlasových sér pro obnovu a růst vlasů se výsledek dostaví nejdřív za čtyři měsíce.
Dejte si občas puding
O zdraví vlasů rozhoduje také strava. Omezte smažená jídla, která obsahují vysoké množství tuku, a pokud možno také cukr. Jezte naopak větší množství ovoce a zeleniny. Pravidelná konzumace želatiny zajistí vlasům větší pružnost. Dejte si občas puding, ovocný rosol, sulc nebo třeba pouťové žužu.
.