Suroviny na 4 porce:
1 střední dýně hokkaidó
500 g těstovin
60 g másla
100 g cibule
4 stroužky česneku
100 ml bílého vína
200 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany
6 lžic nastrouhaného parmezánu
hrst petrželové natě
strouhaný muškátový oříšek
mletý pepř
parmezán
olivový olej
sůl
Postup:
Na rozpuštěném másle pozvolna dusíme najemno nakrájenou cibuli, po deseti minutách přidáme česnek, dusíme dalších pět minut, poté vložíme nakrájenou dýni, osmahneme, podlijeme vínem, necháme odpařit alkohol, dolijeme zeleninovým vývarem a dusíme, dokud není dýně měkká.
Dýni šťouchadlem rozmačkáme na jemnější kusy, nemixujeme, omáčka nesmí být zcela hladká, měly by v ní zůstat malé kousky dýně.
Směs zalijeme smetanou a podle potřeby i vývarem, necháme přejít varem. Odstavíme těsně před tím, než scedíme těstoviny a vmícháme nastrouhaný parmezán a nasekanou petrželku, dochutíme muškátovým oříškem, solí, případně trochu pepřem.
Horké těstoviny ihned vmícháme do omáčky. Na talíři sypeme strouhaným parmezánem a lehce zakápneme olivovým olejem.