Zdravou snídani TGM považoval za základ. Sdílel zvyk své manželky Charlotty a snídal ovesnou kaši. To dnes už není výjimečné, ale sherry vývar je vzácností i dnes.
Ingredience: 500 g hovězího krku, 2 mrkve, 1 kořenová petržel, ¼ celeru, 1 menší cibule, 1,5 l vody, 100 ml sherry, 1 rajče, 3 stroužky česneku, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 1 bobkový list,1 větvička tymiánu, špetka šafránu, sůl
Postup: Krk zalijeme studenou vodou, přidáme koření. Ještě lehce zasolíme a dáme vařit, ale jen za mírného probublávání. Při vaření sbíráme průběžně tvořící se pěnu. Zhruba po 3 hodinách přidáme kořenovou zeleninu vcelku.
Cibuli, česnek a rajče nakrájíme nadrobno, přidáme šafrán a vše osmahneme, až poté přidáme do probublávajícího hrnce. Po uvaření kořenovou zeleninu vyjmeme, vývar scedíme a nakonec čistý vývar zalijeme sklenkou sherry