Suroviny na 4 porce:
220 g polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva
2 lžičky krupicového cukru
špetka soli
300 ml mléka
2–3 vejce
2 lžíce rozpuštěného másla máslo nebo olej na potření plotýnek vaflovače
moučkový cukr na posypání
Na omáčku:
500 g krájených mražených jahod
100 g krupicového nebo vanilinového cukru
čerstvá šťáva z ½ pomeranče
Na medový jogurt:
500 ml tučnějšího bílého jogurtu
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
1–2 lžíce lesního medu
Postup:
Do kastrůlku dáme jahody, cukr a pomerančovou šťávu. Přikryjeme pokličkou, přivedeme k varu a vaříme 1–2 minuty. Pak odklopíme a pár minut povaříme na co nejmenším plameni, dokud šťáva nezhoustne. Upečeme vafle.
Mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli smícháme v misce. V mléku rozšleháme vejce a máslo, vlijeme k mouce a zpracujeme v hladké těsto. Necháme ho 20 minut odpočívat. Pak rozehřejeme vaflovač a plotýnky potřeme tukem.
Vlijeme těsto, uzavřeme a pečme dozlatova. Hotové vafle pocukrujeme a přepůlíme.
Jogurt smícháme s pomerančovou kůrou a medem. Ochucený jogurt servírujeme na talíři s vrstvou jahod, navrch dáme vafli. Extra tip: Místo ochuceného jogurtu (nebo i společně) můžeme použít i oblíbenou zmrzlinu.
.