Domácí zavařované okurky jsou prostě nejlepší. Jak se do nich pustit a na nic nezapomenout? Máme pro vás tipy a triky opravdu ověřené našimi babičkami. Tyto okurky totiž dělají radost už po generace.
Suroviny na 6 kusů 0,7 l sklenic: • 5 kg okurek • 3 mrkve • 2 cibule • pár snítek kopru Suroviny na lák: • 2,5 l vody • 1 l octa • 80 g soli •300 g cukru krystal • 40 ks cukerinu • 30 ks pepře • 20 ks nového koření • 4 lžičky Deka • 6 bobkových listů
Postup:
• 1.Okurky namočíme asi na 10 minut do studené vody a pak je důkladně omyjeme jemným kartáčkem a opláchneme. Rychle a v podstatě bez práce je možné okurky očistit v pračce.
• 2. V hrnci svaříme veškeré suroviny na lák a nálev necháme zchladnout. Do sklenic naskládáme omyté okurky a do každé sklenice dáme na dno několik koleček oloupané mrkve, plátky cibule a snítku kopru.
• 3. Takto připravené sklenice zalijeme teplým nálevem tak, aby okurky byly ponořené a nálev sahal asi 1 centimetr pod okraj. Uzavřeme víčky a vaříme v tlakovém hrnci při teplotě 80 až 85 stupňů 20 minut od chvíle, kdy teplota dosáhne 60 stupňů.
• 4. Hotové sklenice necháme vychladnout a uskladníme do temna.
Tip: Pokud okurky před uzavřením sklenice na několika místech propíchnete ostrou vidličkou nebo špikovací jehlou, nasáknou rychleji chuť nálevu a koření a budete je moci dříve konzumovat.
Pikantní chuť získáte, když do sklenice přidáte oloupaný stružek česneku nebo feferonku.