Je-li na programu rakouská kuchyně, je nepsanou povinností připravit věhlasný vídeňský řízek z telecího masa, pro jehož chuť je rozhodující dokonalá péče hospodyňky.
Ingredience: 1 kg telecího z kýty, 300 g hladké mouky, 4 vejce, 300 g strouhanky, přepuštěné máslo na smažení, citron, sůl
Postup: Z kýty nakrájíme asi tak 1 centimetr silné řízky, které rozřízneme jen napůl. Nedokrajujeme je. Rozložíme je jako motýla, překryjeme je potravinářskou fólií a rozklepeme je na výšku na pouhé 4 milimetry.
Naklepané řízky lehce osolíme, obalíme v mouce, přebytečnou z každého řízku oklepeme, pak je obalíme ve vajíčku a nakonec v čerstvě nastrouhané strouhance.
Řízky smažíme v dostatečném množství přepuštěného másla, měly by v něm být téměř ponořené. Smažíme je samozřejmě dozlatova. Hotové řízky zakápneme citronem a podáváme s vařenými brambory pokapanými máslem a dobré budou i s bramborovým salátem.