Předkové kedlubny doporučovali na posílení zubů podobně jako mrkev. Má překvapivě mnoho karotenu, vitamínu E, vitamíny skupiny B a vzácný vitamín K. Nalezneme v něm železo, jód, kobalt, měď a stříbro. Cukry obsažené v kedlubně jsou dobře snášeny i diabetiky.
Lze ji konzumovat zasyrova i vařenou či zapékanou. – od syrových salátů až po kedlubnu dušenou, nakyselo jako zelí, smaženou, plněnou. Hodí se i do zeleninových pomazánek, k přípravě placek typu bramboráků.
Krásné vlasy i pleť
Kedlubny přispívají ke zdravé pokožce a pěkným vlasům a spouští látkovou přeměnu. Přítomný selen chrání před volnými radikály a před arteriosklerózou. Vysoký obsah vitamínu C je prevencí proti infekcím.
Sto gramů kedlubny obsahuje jen 50 kalorií, a jsou tak vhodnou zeleninou pro redukční diety. Sloučeniny síry působí proti bakteriím. Zvyšuje odolnost proti stresu a schopnost soustředění.
Vitamín K v kedlubně je důležitý pro prevenci vnitřního krvácení a je potřebný pro správnou funkci jater a ledvin.