Příprava ztracených vajec sice chce trochu zručnosti, ale není to zase tak složité, abyste to nezvládli. Vyzkoušejte si to sami!
Potřebujete:
400 g červené čočky, 4 vejce, 1 stroužek česneku, 200 g másla, 100 ml smetany ke šlehání, 15 g čerstvé petržele nebo pažitky, šťávu z 1/2 citronu, 40 g gurmánské hořčice Hellmann‘s, 100 g brokolice, sůl, mletý pepř, 4 vejce, lžíce octa
Postup:
Čočku vařte, dokud téměř nezměkne, měla by ale zůstat červená. Brokolici rozeberte na růžičky, minutu ji blanšírujte ve vařící vodě a pak hned zchlaďte ve studené vodě s ledem.
Česnek nakrájejte nadrobno a zlehka ho půl minuty orestujte na oleji a pak přidejte oblanšírovanou brokolici. Ještě chvilku restujte a odstavte.
Z čočky slijte vodu a přidejte do ní hořčici a smetanu. Jemně čočku trochu rozmačkejte a přidejte brokolici s česnekem. Okořeňte a přidejte petržel a citronovou šťávu.
V menším rendlíku přiveďte k varu vodu a jakmile se začne vařit, vlijte do ní lžíci octa. Vajíčka rozdělte jednotlivě do mističek. Vodou v rendlíku rychle zamíchejte, aby vznikl vír.
Doprostřed víru vlijte jedno vyklepnuté vajíčko – vír se postará o to, aby bílek obalil žloutek.
Jakmile je bílek pevný, odstavte rendlík z plamene a nechte vejce 2–3 minuty dojít. Podle tohoto návodu pokračujte s ostatními vejci.
Čočku rozdělte na talíře a opatrně na ni položte vejce. Dochuťte solí, pepřem a pažitkou..