Jídlo patří mezi věci, které dokážou výrazně ovlivnit naši náladu.
Je prokázáno, že určité potraviny mají vliv na tvorbu serotoninu – hormonu štěstí. Tato látka navozuje dobrou náladu a pocit radosti.
Vyberte si dobře
Ani s potravinami „dobré nálady“ to ale není úplně jednoduché.
Najdeme mezi nimi takové, které plně vyhovují požadavkům zdravého životního stylu (celozrnné pečivo, ořechy, ryby, drůbež, listová zelenina), ale i potraviny ze zdravotního hlediska sporné (vejce, sýry, červené maso, sladkosti, zejména čokoláda).
Hladinu serotoninu krátkodobě zvyšuje i alkohol, ale je jasné, že ten vám žádný odborník rozhodně nedoporučí!
Produkci tohoto hormonu podporuje i sluneční záření, a proto třeba chutě na sladké přicházejí tak často večer, kdy přirozeného světla ubývá a tělo se snaží si zajistit přísun jinak.
Ukazuje se také, že lidé trpící depresí mají nízké hladiny hořčíku. Ten totiž pomáhá zvyšovat látky, které působí jako antidepresiva. Doplňování hořčíku přitom není vůbec těžké. Snadno jej najdete právě v ořeších, semenech, avokádu či hořké čokoládě. Navíc se dá doplnit šumivými tabletami.
Pomůže i mlsání
Doslova šampionem mezi dobrotami, které vám zvednou náladu, je banán! Kromě toho, že bývá označován za přírodní antidepresivum, obsahuje i mnoho minerálů.
Chybu neuděláte ani s borůvkami či jahodami, které vám mimo jiné dodají vitamin C a antioxidanty. No a pokud nemáte zrovna chuť na sladké, sáhněte po mandlích či si dejte k večeři lososa se salátem z rajčat a špenátu.
S takovým jídelníčkem se budete cítit skvěle nejen na duši, ale poděkuje vám i vaše tělo!