Historie ženšenu sahá hlouběji než 5000 let, kdy byl objeven v čínských horách. Díky svým magickým účinkům byl k dostání pouze pro panovníky. Mezi obyčejný lid se tento blahodárný kořen rozšířil až postupně.
Kupte si ženšenový kořen
Ženšen pravý můžete si pořídit ve spoustě forem. K dostání jsou čaje, tablety, sirupy, ale také krémy a masti. Dokonce si můžete koupit celý kořen ženšenu, který pak slouží jako výchozí surovina pro přípravu odvaru.
Doporučená denní dávka ženšenu je 3-10 gramů. Tuto rostlinu nekombinujte s mléčnými výrobky a při přípravě nepoužívejte kovové předměty.
Posilující ženšenové kapky
Na výrobu ženšenových kapek budete potřebovat 1 lžičku nadrceného kořene ženšenu a 200 ml ovocné pálenky nebo 60% lihu. Kořen ženšenu pálenkou přelijte a nechte 14 dní louhovat.
Každý den připravenou směs protřepejte, aby se z ní uvolnily všechny léčivé látky. Po 14 dnech směs přeceďte a užívejte po dobu 4 týdnů 3x denně 25 kapek. Kapky si vždy nakapejte do 300 ml vlažné vody a vypijte.
Skvěle chutná
Kořen ženšenu má velmi příjemné specifické aroma s hlubokou chutí, která může být v závěru mírně nahořklá. Většina lidí je chutí ženšenu spíše příjemně překvapena, protože předpokládá, že zdravé věci nebývají chuťově zajímavé.
Ženšenový čaj
Na jeden plátek kořene ženšenu si připravte 300 – 500 ml vody. V té pak plátek ženšenu 10 minut povařte. Ženšen můžete v převařené vodě i louhovat, a to 20 minut. V obou případech si můžete do odvaru přidat i váš oblíbený porcovaný čaj.