Lze je připravit i jako klasické buchty i péct jako samostatné koláče.
Ingredience: 20 koláčů
Na těsto:
250 g hladké mouky
120 ml mléka
½ kostky droždí
60 g sádla
1 vejce
Na náplň:
½ hlávky zelí
1 cibule
1 lžíce sádla
150 g anglické slaniny
špetka mleté papriky
Postup:
Mléko zahřejte a rozdrobte do něj droždí. Přidejte cukr a lžičku mouky. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce a sádlo. Nakonec i kvásek a důkladně propracujte, až vznikne bochník těsta. Nechte ho kynout v teple asi hodinu.
Mezitím připravte náplň. Zelí nakrouhejte, cibuli nakrájejte najemno a slaninu na kostičky. Na sádle opečte cibuli a přidejte zelí. Opečte, podlejte vodou a duste doměkka. Přisypte papriku, sůl, pepř a promíchejte.
Slaninu opečte zvlášť a vmíchejte k zelí. Vykynuté těsto rozdělte na 20 kousků. V ruce vytvarujte placku, dejte do ní hromádku náplně a zabalte. Spojem vespod skládejte koláče na plech a pečte je asi 20 min v troubě při 180 0C.
Doba přípravy: 120 min
Cena za 1 kus: 7 Kč