Podle staré lidové tradice by na novoroční tabuli neměla chybět pořádná porce čočky, to abychom měli v nastávajícím roce dostatek peněz. Tento pokrm bychom měla ale řadit do svého jídelníčku pravidelně.
Čočka pochází z Blízkého východu a byla každodenní součástí jídelníčku starověkých národů.
Nejznámější je její hnědá varianta, ale poslední dobou získává popularitu i čočka červená. Čočka obsahuje bílkoviny a škroby, ale zároveň v ní nenajdeme tuk.
Má v sobě vápník, fosfor, železo a vitamíny A, B, C a E. Kromě železa naší krvi velmi prospívá i kyselina listová, kterou v čočce také najdeme. Čočkovou vlákninu oceníme za její práci při údržbě střev a redukci tuků.
Posiluje mozek
Klíčky z čočky prospívají mozku a jsou silný antioxidant.Jí se buď syrové, například v různých salátech, nebo je možné je krátce podusit. Klíčky si připravíme tak, že čočku namočíme do vody, která má pokojovou teplotu a uložíme do komory na 8 hodin.
Poté propláchneme a v polostínu necháme 4 dny klíčit.Denně je dvakrát jemně propláchneme. Semínka by měla být rozprostřená tak, aby ke každému byl dobrý přístup vzduchu. Pak vše přelijeme do druhé nádoby. Nejlepší je jíst klíčky čerstvé, protože vařením se velká část látek zničí.
Hubí střevní parazity
Čočka je lékem proti červům a průjmů. Blahodárně působí při odtučňovacích kúrách. Prospívá při cukrovce, chudokrevnosti, měknutí kostí.
Velmi dobře působí na tvorbu červených krvinek, pozitivně ovlivňuje imunitní systém, při nedostatku železa chrání před infekcemi.Zevně pomáhá jako obklad na otoky a zduřelé žlázy. Při zácpě podáváme čočkový odvar s olejem a špetkou soli. .