Suroviny:
200 g slaniny
300 g těstovin
1 květák
25 g másla
25 g hladké mouky
300 ml mléka
sůl a pepř
1 lžička dijonské hořčice
140 g sýru ementál
3 lžíce strouhanky
Postup:
V pánvi opečeme slaninu dokřupava, na papírové utěrce z ní necháme odsát tuk a nalámeme ji na kousky. Těstoviny uvaříme podle návodu. Než budou těstoviny vařené, přidáme do hrnce květák. Pak slijeme a uchováme dvě lžíce vody, ve které se těstoviny vařily.
V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku, mícháme, až vznikne světlá jíška. Po částech přiléváme mléko a vždy pečlivě promícháme, než přilijeme další. Povaříme do zhoustnutí. Přidáme sůl, pepř, hořčici a polovinu sýra.
Mícháme, až se sýr rozpustí a vznikne hladká omáčka. Těstoviny, květák a vodu z těstovin promícháme se sýrovou omáčkou a slaninou a tuto směs rozprostřeme do zapékací mísy.
Zbylý sýr a strouhanku promícháme, posypeme tím těstoviny a necháme 5 minut zapéct v troubě.