Za jídlo z jednoho hrnce lze také považovat různé zapékané směsi. Například báječné brambory se smetanou, sýrem a slaninou.
Potřebujete:
✿ 1 kg brambor
✿ 200 g anglické slaniny
✿ 400 g tvrdého sýru
✿ 250 ml smetany ke šlehání
✿ 2 vejce
✿ sůl, pepř
✿ olej
✿ čerstvou petrželku nebo rozmarýn
1. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a v míse je promíchejte se solí a pepřem. Polovinou brambor poklaďte dno olejem vymazaného pekáčku, na ně navrstvěte kostičky slaniny a větší část nastrouhaného sýra.
2. Jako poslední vrstvu dejte opět plátky brambor a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 30 minut. Mezitím si v misce rozmíchejte smetanu s vejci, ke které přimíchejte zbylý nastrouhaný sýr.
3. Když jsou brambory téměř měkké, stejnoměrně je zalijte smetanou se sýrem a dopečte ještě asi 10 minut dozlatova.