Málokdo ví, že se právě palačinky spojují s jarem. Často byly totiž připravovány jako postní jídlo. Dnes jsou oblíbenou sladkou pochoutkou, stále populárnější jsou ale i slané verze.
Na přípravu jsou nenáročné, jen u těch francouzských dávejte pozor, ať jsou pěkně tenké.
Ingredience:
4 vejce, 400 g hladké mouky, vanilkový cukr, 1 litr mléka, 200 ml slunečnicového oleje, ½ lžičky prášku do pečiva, špetka soli, marmeláda nebo ovoce
Postup:
1. Mějte připravené všechny potřebné suroviny na přípravu, abyste během ní nemuseli něco hledat. Pokud budete těsto míchat ručně, doporučujeme smíchat nejdřív suché a tekuté ingredience zvlášť.
Jinak klidně použijte robot s metličkami nebo mixér. Těsto je dobré udělat i den dopředu a nechat odpočinout v lednici.
2. Rozpalte si pánvičku a nechte ji trochu zahřát. Poté na středně rozehřátou pánev nalijte trošku oleje a rozetřete ho mašlovačkou. Místo oleje můžet použít i malý kousek másla. Palačinka by neměla plavat v tuku.
3. Hotové těsto nalijte na pánev a krouživými pohyby jej rovnoměrně rozprostřete. Dávkování těsta samozřejmě musíte přizpůsobit velikosti pánvičky a naběračky. Snažte se vždycky dělat palačinky co nejtenčí.
4. Trvá asi jednu až dvě palačinky, než se pánev rozpálí na ideální teplotu. Pak už to jde samo a olej na pánev už není potřeba přidávat. Pokud tedy používáte nepřilnavou pánev.
5. Omáčku můžete udělat jak z čerstvého ovoce, tak i mraženého, to ale musíte nechat trošku rozmrazit. Dejte ho do kastrůlku, lehce podlijte vodou a přidejte cukr podle chuti. Pak nechte provařit, dokud se z ovoce nestane omáčka v požadované konzistenci.
6. Hotové palačinky servírujte podle chuti s domácí marmeládou, skvělá je ale i jen posypaná cukrem a skořicí. Můžete také použít slané ingredience, pokud nejste zastánci sladkého. Báječně se do nich hodí například špenát nebo masová směs. Přejeme dobrou chuť.