Suroviny:
2 lžíce másla 1 malá cibule 500 g očištěné dýně hokkaido 600 ml vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového) 2 stroužky česneku 100–150 ml smetany ke šlehání sůl a čerstvě mletý pepř nastrouhaný muškátový oříšek 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany dýňový olej na pokapání 4 lžíce dýňových semínek na posypání krutonky z chleba k podávání 1 sušená chilli paprička Postup: V rendlíku opečeme na másle cibuli dosklovita.
Přidáme dýni, opečeme ji ze všech stran, zalijeme vývarem, přiklopíme a uvaříme doměkka. Odstavíme a rozmixujeme dohladka. Přidáme česnek a smetanu na šlehání, prohřejeme, podle chuti dosolíme, opepřeme, okořeníme muškátovým oříškem a promícháme.
Polévku podáváme s lžící zakysané smetany, pokapanou dýňovým olejem, posypanou semínky a s opečenými chlebovými kostičkami. Milovníci ostrých chutí si mohou polévku posypat najemno rozemnutou chilli papričkou.
.