Suroviny:
250 g moučka mandlová
250 g cukr moučka
200 g bílků
225 g cukr krupice
¾ dcl vody
1 špetka soli
potravinářské barvivo
náplň dle chuti (marmeláda, ovoce, krém, čokoládová pomazánka..)
Postup:
V misce smícháme mandlovou moučku s moučkovým cukrem. Bílky rozdělíme na dvě poloviny (100 a 100 g). V kastrůlku smícháme krupicový cukr s vodou. V kastrůlku smícháme krupicový cukr s vodou a necháme vařit, dokud směs nedosáhne teploty 118 °C.
První polovinu bílků vyšleháme v elektrickém robotu se špetkou soli do polotuha a postupně za stálého šlehání přiléváme horký cukrový rozvar a dále šleháme, až vznikne velmi pevný sníh.
Druhou polovinu bílků přimícháme do směsi mandlové moučky s cukrem a promícháme (vznikne kaše).
Pak vmícháme prochladlý pevný sníh a hmotu případně obarvíme potravinářskými barvami.
Připravenou hmotu nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou na plech vyložený papírem na pečení nebo silikonovou podložkou do tvaru koleček o průměru asi 4 cm (celkem asi 40) a necháme je 45 minut osychat.
Makronky vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 10 minut. Z plechu makronky sundáme až po úplném vychladnutí. Nakonec makronky po dvou slepíme vybranou náplní..