Kuře s česnekem a tymiánem
Místo tymiánu můžete použít v receptu nasekanou petrželku spolu s estragonem.
Suroviny na 4 porce: 1 celé kuře, 1 palici česneku, 1 lžíci lístků tymiánu, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci másla, sůl, pepř, 500 g brambor.
Postup: Do misky dáme olej, sůl, pepř, lístky tymiánu a 5 prolisovaných stroužků česneku. Kuře opláchneme a důkladně osušíme.
Poté ho ze všech stran, i zevnitř potřeme pořádně česnekovou směsí Kuře dáme do pekáčku, poklademe kousky másla, podlejeme trochou vody a pečeme asi hodinku.
Pak přidáme ke kuřeti oloupané a nakrájené brambory, zbylé stroužky česneku a dopečeme. V průběhu pečené přeléváme kuře i brambory výpekem.
303
Kuřecí paličky s rajčaty
Rajčatová směs bude chutnější, když do ní použijeme olivy plněné ančovičkami
Suroviny na 4 porce: 12 kuřecích paliček, 1 konzervu loupaných rajčat, hrst černých oliv, 1 lžíci nasekaných lístků bazalky, 1 cibuli, 150 g čerstvých žampionů, sůl, pepř, 4 lžíce oleje, hladkou mouku.
Postup: Kuřecí paličky osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Pak je na oleji v litinovém pekáčku ze všech stran opečeme. Vyjmeme a dáme stranou. Přidáme trošku oleje a orestujeme nakrájenou cibuli a houby. Přidáme loupaná rajčata, olivy a bazalku.
Směs podle potřeby osolíme a opepříme. Vše promícháme, vrátíme do pekáčku maso a dáme péct do trouby. Podle potřeby v průběhu pečené podlejeme trochou vody. Podáváme s rýží.
Kuřecí stehna s bylinkovým pestem
Bylinkové pesto můžeme připravit z bylinek podle sezony. Pokaždé bude jiné. Místo mandlí můžeme kombinovat různé oříšky.
Suroviny na 4 porce: 4 kuřecí stehna, 1 svazek petrželky, 3 stroužky česneku, 1 lžíci mletých mandlí, sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžičku citronové kůry.
Postup: Kuřecí stehna opláchneme a osušíme papírovými ubrousky. Pak je osolime, opepříme a poskládáme do pekáčku. Pečeme je asi hodinku, dokud nemají zlatou kůrku.
Mezitím v hmoždíři umícháme s olejem nasekanou petrželku, prolisované stroužky česneku, mandle a citronovou kůru. Když jsou stehna hotová, potřeme je pestem, přikryjeme alobalem a necháme chvíli stát. Podáváme s bramborovou kaší.
Kuřecí prsa s krustou
Krustu můžeme použít i na celé kuře. Skvěle bude chutnat i na rybě.
Suroviny na 4 porce: 4 kuřecí prsní řízky, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, 2 lžíce nasekaných lískových oříšků, 1 lžíce nasekané máty, 1 lžíce nasekané petrželky, špetka bílého pepře, sůl, olej.
Postup: Kuřecí prsa naklepeme, osolíme a opepříme. Potřeme je olejem a poskládáme na plech vyložený pečicím papírem. V misce promícháme oříšky, citronovou kůru, bylinky, sůl a pepř. Směsí posypeme maso a dáme péct do trouby.
Pak ho nakrájíme na plátky a použijeme do salátu nebo podáváme s přílohou podle chuti.
.