Potrpíte si na sladké, ale klasický bílý cukr už raději jíst nechcete? Nabízíme vám zdravější a možná i chutnější alternativy, které vám budou chutnat.
Sladký bílý prášek představuje jen prázdné kalorie bez dalších živin. Dlouhodobá vyšší spotřeba zvyšuje hladinu glukózy v krvi a může vést až k obezitě. Žít zcela bez sacharidů nejde. Žít bez rafinovaného cukru však můžete opravdu snadno.

Melasa
Jaká je ideální náhražka cukru? Hnědo-černý sirup vyrobený z řepy nebo cukrové třtiny. Největší výhodou melasy je nízký obsah sacharidů (až o 50 % méně než v běžném rafinovaném cukru) a díky šetrnému zpracování je navíc také plná zdraví prospěšných látek.
Med
Medem sladily už naše babičky a dobře dělaly. Med má antibakteriální účinky, pomáhá mírnit kašel, zlepšuje spánek a obsahuje i velké množství látek, které napomáhají v boji proti oxidačnímu stresu a zánětům.
Stévie
Stévie má vysokou sladivost a minimální kalorickou hodnotu. Má rovněž pozitivní účinky na naše zdraví (na zuby, trávení). Bohužel má lehkou „sladidlovou“ pachuť, pro kterou ji někteří milovníci sladkého zavrhují.
Tekuté i práškové varianty se používají k vaření, pečení i slazení nápojů – kávy, čaje.
Kokosový cukr
Krásně voní i chutná. Vyrábí se ze sladkého nektaru květů kokosových palem. Zahříváním se odpařuje voda, čímž vznikají malé hnědé krystalky sladké chuti s karamelovým nádechem.
Na rozdíl od bílého cukru obsahuje i živiny, významné minerální látky a také inulin, který zpomaluje vstřebávání glukózy.
Anebo takový datlový sirup. Je skvělý k slazení ovesné kaše, bílého jogurtu či dezertů. Má příznivé účinky na trávení, zklidňuje nervový systém a průběžně dodává tělu energii.
Obsahuje železo, hořčík, draslík a vitaminy skupiny B. Snadno si jej připravíte i doma pouze ze dvou surovin, z měkkých vypeckovaných datlí a z vody. Obojí dáte do robotu a důkladně rozmixujete.
Čekankový sirup
Pokud hledáte způsob, jak si osladit život, a netrápí vás žádné chronické trávicí obtíže nebo intolerance, pak je čekankový sirup dobrou volbou. Perfektně se hodí pro oslazení čajů, na ovesnou kaši či lívance, použít ho můžete i při pečení dezertů.

Všeho ale s mírou
Ani u čistě přírodních sladidel neplatí, že je můžete jíst podle libosti. Pokud si občas dáte poctivou domácí buchtu, tak se také nic hrozného nestane. Obyčejný cukr v přiměřeném množství pochopitelně není žádný jed.
Potlačte své chutě
Zkuste se spíše zamyslet nad vnímáním sladké chuti. Skutečně potřebujete pít sladký čaj? Nebo sladit ovesnou kaši? Když budete jíst bílý jogurt nebo pít čistou vodu, rozhodně uděláte lépe.
Stévie je super, už ji používám asi rok a nemůžu si ji vynachválit, i když ta pachuť občas vadí. Ale dá se na to zvyknout.
Jé, já měla za to, že cukr je prostě cukr. Ale melasa vypadá fakt zajímavě, to bych mohla zkusit! Díky za tip!