Že jsou vitaminy a minerály prospěšné a pomáhají budovat silnou imunitu, je každému jasné. Přesto se části z nich zcela nesmyslně zbavujeme.
Vyhazujete do koše nebo na kompost slupky, natě nebo listy? Je to škoda. Naučte se využívat zeleninu na maximum a spotřebovat ji od kořene až po listy.
Využijte je beze zbytku
V listech a košťálech brokolice či květáku se skrývá hořčík, draslík a slušná porce vitaminů B a C. Nať z cibule a česneku zase obsahuje dávku antioxidantů a vlákniny, mrkvová nať vitaminy A, C a K, vápník, železo a betakaroteny.
Jak je ale využít? Jde to mnoha způsoby. Chuť zeleninových letních salátů vylepšete nasekanými listy ředkviček.
Rozmixovaným košťálem z brokolice či květáku zahustíte omáčky. Pro zpracování se nehodí jen listy a výhonky lilků, paprik a rajčat, ty obsahují toxické látky.
Polévková kořenicí směs
Ze slupek z mrkve,celeru a petržele si vyrobte polévkové koření. Očistěte je, rozložte na plech s pečicím papírem a sušte v pootevřené troubě při nízké teplotě asi 1,5 hodiny. Vychladlé rozmixujte, promíchejte s bylinkami a uložte.
Zeleninové chipsy
Připravte si zdravější variantu smažených lupínků. Listy z květáku nebo kedlubny operte, osušte a promíchejte s několika drcenými stroužky česneku.
Osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Rozprostřete je na plech s pečicím papírem a upečte v troubě při 200 °C dokřupava.
Mrkvové pesto
Mrkvovou nať omyjte, osušte a rozmixujte s hrstkou kešu oříšků a stroužkem česneku. Dochuťte parmezánem, solí a troškou olivového oleje.