V poslední době se hodně mluví o potřebě vitaminu D pro dobrou imunitu. Jenže málokdo ho má potřebné množství. Jak je to možné?
Nejen imunita
Nedostatkem vitaminu D u nás, ale i prakticky ve všech vyspělých zemích, dnes trpí dokonce až 80 % lidí.
Přitom právě tento vitamin hraje klíčovou roli nejen v boji proti virovým a bakteriálním infekcím, ale pomáhá i vstřebávání vápníku, což je důležité pro prevenci osteoporózy, tedy naše kosti, samozřejmě i pro stav zubů, a při ochraně těla před různými dalšími nemocemi, mezi které patří třeba cukrovka, roztroušená skleróza nebo rakovina.
Navíc se nyní ukazuje, že lidé s nízkou hladinou vitaminu D snáze onemocní koronavirovou infekcí a také při ní mají horší průběh, komplikace a prognózu.
Déčko totiž pomáhá blokovat cesty, kterými virus proniká do buňky, a když ho je málo, virus tak má cestu volnou.
Bojíme se slunce
Až 90 % potřebného množství vitaminu D si naše tělo vytváří vlivem slunečního záření. A toho si v chladných měsících roku moc neužijeme, a i když už slunce svítí, od října do dubna je u nás pod špatným úhlem, což tvorbě déčka brání.
Ovšem i v létě, kdy je slunce dostatek, se před ním hodně lidí kvůli strachu z rakoviny kůže chrání krémy s vysokými UV filtry.
To je sice v pořádku, ale aby se déčko v těle vytvořilo, stačí kůži vystavit jeho paprskům pravidelně 15–20 minut denně, a to bez opalovacího krému. Jenže spousta lidí raději na slunce nechodí vůbec.
Týká se to především lidí ve větších městech, ale ani na venkově už není situace nijak růžová. A aby toho nebylo málo, pokožka starších lidí postupně ztrácí schopnost vytvořit tolik vitaminu D jako ta mladší.
Pomůže nám „umělé“ déčko?
Je tedy potřebné vitamin D doplňovat. Částečně ho můžete přijmout i ve stravě, ale obsahuje ho jen málo potravin a ještě ho většinou nemají moc velké množství.
Najdete ho třeba v tučných rybách, jako jsou losos, sleď, makrela či sardinky, v červeném mase, játrech či žloutcích. Jako nezbytné se tedy jeví doplňování déčka pomocí doplňků stravy.
Má to ovšem jeden háček – vitamin D je rozpustný pouze v tucích, bez nich naším organismem jen bez užitku profrčí. Proto, ať už ho užíváte ve formě kapek či tablet, je potřeba si současně dát kousek tučného jídla.
Stačí třeba kapky nakapat na kousek chleba s máslem, nebo sníst společně s vitaminem čtvereček tučného sýra.
Nebo si dejte rovnou rybí olej, který už v sobě obsahuje jak tuk, tak i případně další vitaminy A pokud máte ještě v paměti odpornou chuť rybího tuku, který se kdysi podával dětem povinně ve školách, nemusíte se obávat.
Dnes už se vyrábí různě ochucený, třeba s příchutí jablka, citronu a podobně.