Tady se hodí na vyvážení chutí něco sladkého. Pokud nemáte po ruce marcipán, přidejte nahrubo nasekanou bílou čokoládu.
Ingredience: na 1 závin
● 170 g hladké mouky
● 70 g bílého řeckého jogurtu
● 70 g másla nebo Hery
● špetka soli
● 1 višňový kompot
● 100 g marcipánu
● 1 lžíce škrobu
● 1 vejce na potření
Postup:
Do mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli, pokrájené změklé máslo a jogurt. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Nechte ho chvilku odpočinout. Kompot slejte a višně nechte okapat. Marcipán nastrouhejte na hrubém struhadle.
Předtím ho můžete dát na hodinku do mrazáku, bude se lépe strouhat. Přidejte ho k višním spolu se škrobem a dobře promíchejte. Těsto vyválejte a naneste na něj náplň. Okraje nechte volné.
Opatrně zatočte a okraje těsta k sobě pevně přimáčkněte. Závin přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete ho rozšlehaným vejcem a na několika místech ho propíchněte vidličkou. Pečte ho 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Příprava: 60 min
Cena za 1 závin: 55 Kč